Menu

De største matematikspil gennem tiden

Skak er blandt de historiske spil, som tester de matematiske kundskaber. 
Skak er blandt de historiske spil, som tester de matematiske kundskaber. 

Matematik er at finde over alt, også i mange af de spil, man har kunnet støde på gennem tiden. Mange af disse spil er lige så udbredte og populære i dag, som de var dengang de kom frem, og måske er det netop på grund af deres matematiske indhold, at de er populære. 

Skak – det udødelige matematiske brætspil

Løber, springer, tårn, bonde, konge og dronning. Straks når man hører disse ord kredser tankerne om det historiske brætspil skak og alle spillets velkendte brikker. Det populære brætspil er helt tilbage fra 500-tallet, og er lige så udbredt i dag, som det var for århundrede tilbage. En af årsagerne til brætspillets popularitet skal uden tvivl findes i, at det er et spil, der for alvor sætter gang i hjernen. I dette spil er der masser af matematik på færde. Der er endda så meget matematik i spillet, at man ligefrem kan finde workshops, som omhandler matematik og skak. Her kan man regne på, hvor mange træk det er muligt at forudsige, og hvor mange træk det vil kræve for en modstander at nå til modsatte hjørne med en springer på et tomt skakbræt. Der er altså rigeligt at regne på i skak, og undersøgelser har endda vist, at personer, som spiller skak, ofte er bedre til matematik. Kniber det altså med matematikken, kan skak være et alletiders spil at forsøge sig med. 

Blackjack – kortspillet som kredser om tal og sandsynlighed

Vender man blikket mod kort- og casinospil, er der også masser af matematik på færde her. Tag for eksempel et spil som blackjack, der i sin tid endda havde et tal som sin titel, nemlig 21. I dag findes dette spil i en række forskellige variationer på nettet, hvoraf man blandt andet kan forsøge sig med en klassisk udgave samt en premium udgave. Disse udgaver har uden tvivl medvirket til at gøre blackjack til et populært spil i nutiden, og det til trods for, at det er flere hundrede år siden, at spillet første gang så dagens lys. Faktisk er spillet helt tilbage fra det 16. århundrede. I dette spil handler det i høj grad om at kunne lægge tal sammen, anvende strategier og udregne sandsynligheder. Det handler blandt andet om at kunne regne sig frem til, hvornår man bør stå, og hvornår man bør fortsætte. Samtidig kan det betale sig at regne på, hvad sandsynligheden er for at vinde. Regner man på det, vil man nå frem til, at sandsynligheden for at vinde i blackjack er på 42,22%, hvilket er en ret stor sandsynlighed sammenlignet med mange andre spil. Kort sagt kan det altså betale sig at have lidt matematisk flair, hvis man tænker at forsøge sig med blackjack.   

Skak er blandt de historiske spil, som tester de matematiske kundskaber. 
Skak er blandt de historiske spil, som tester de matematiske kundskaber. 

Domino – regnestykkerne vil ingen ende tage

Domino får mange til at tænke på en stribe brikker, som sættes op foran hinanden, hvorefter der skubbes til dem, og de alle falder på stribe. Således udløses den såkaldte dominoeffekt. Domino er dog langt mere end det. Der er nemlig tale om et historisk spil med masser af matematik på færde. I hvert fald hvis man spiller det på korrekt vis. I domino spiller man i teams. Man har en makker og skal kæmpe mod modstandermakkerparret. Tal skal matches, og man skal forsøge at regne ud, hvilke brikker både modstanderen og ens makker sidder med. Ligeså kan det betale sig at regne på, hvilke brikker, som er gået, og hvilke der er tilbage. Regner man rigtigt, øger man sit teams vinderchancer. Der er altså masser at regne på i domino, hvilket sandsynligvis er en af årsagerne til, at spillet er så populært rundt om i verdenen. Blandt andet i Caribien holder man af at spille domino. Dog stammer spillet fra Kina, hvor det blev søsat i det 12. århundrede. 

Vil man altså træne hjernen og de matematiske kundskaber, er der rigelig med historiske og ikoniske spil at tage fat på, og det uanset om man er til brætspil, kortspil eller brikker. Skak, blackjack og domino er alle spil, som tester ens matematiske evner og forbedrer dem.